Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Fandit Slavii či nefandit Slavii?

Upozorňuji předem, že tenhle text píše sparťan. Čistokrevný sparťan. Ale stejně tak čistokrevný fanoušek fotbalu, ať už toho dobrého, nebo toho, kdy lítají po hřišti drny, hráči se v malém vápně koupou v kalužích deště nebo toho, kdy rozhodčí odpíská třetí penaltu, jelikož dvě už předtím jedno mužstvo neproměnilo. I to k fotbalu patří, jsou to věci, které se budou do skonání světa probírat v hospodě u piva. A já se tam, v klidu, u dvojky bílého snažím čelit výpadům svého kamaráda slávisty a chápat jeho pocity k současnému stavu jeho milovaného klubu.

Už to pokračuje několik let. Nemá smysl tu ty roky vyjmenovávat a hodnotit, do jakých hlubin (a jestli jsou bezedné či ne) Slavia během nich klesla, jen si pamatuju den, kdy jsem si uvědomil, že to jde k šípku. Bylo to přerušené pohárové utkání před třemi roky v květnu proti Olomouci, kdy tehdejšímu generálnímu řediteli Miroslavu Platilovi přistál o poločase na hlavě kelímek s pivem. Tehdy jsem si řekl, že Slavii začínají krušné časy.

Ale jako každý fanoušek, tak i ten slávistický je na začátku každé nové sezóny plný optimismu. Kamarád sledoval přípravu, vyzdvihoval jak na začátku jara tak i podzimu vyhrané zápasy proti zahraničním soupeřům a já mu říkal, ať si schová silná slova a optimistické prognózy na samotný začátek ligy. Schoval. Slavia dvakrát třikrát prohrála, plácala se uprostřed tabulky (poslední dobou spíš ve spodní půlce, a už si na to docela sobecky zvykám) a kamarád najednou přestal řešit slávistické prohry, protože ty byly častější než akné na tváři čtrnáctiletého puberťáka, nýbrž vyzdvihoval ty sparťanské, byť jich bylo jako šafránu. Takže se dostal do pozice antisparťana.

Po skončení ligy s napětím sledoval, jaké že to změny se vyrýsují ve slávistickém světě, kdo odstoupí, kterého hráče jako nepotřebného naprosto nesmyslně odstaví na vedlejší kolej nebo rovnou vyhodí, kterého vyhořelého fotbalového pacienta koupí a jeho řeči začaly nanovo.

Budiž. Já totiž celé roky tvrdím, že jako Superman potřebuje svého Lexe Luthora, i sparťan potřebuje svého slávistu. Ta konfrontace nám dělá dobře, každý z nás zažil silnější roky, během kterých jsme se prodírali Ligou mistrů, i ty slabší, kdy jsme s mohli o pohárech nechat jen zdát. A stejně jako jsem o Baníku kdysi prohlásil, že prostě spadnout nemůže, protože pro mě neodmyslitelně patří do ligy, tvrdil jsem to i o Slavii. A platilo to pro mě dvojnásob. S + S derby jsou specifická, fotbalově vyhrocená a vždycky to pro mě byla událost.

Jenže doba se mění. Zápas Sparty s Plzní pro mě postrádají tu atmosféru dlouholeté rivality, Plzeň, i když je momentálně na fotbalovém vrcholu, nemá to jméno, které by znělo fotbalově v uších, ale nic lepšího momentálně liga nabídnout nemůže. Bohemka, Dukla, Viktorka Žižkov. Všechno kluby s tradicí, které si ve své době nedokázaly představit, že by mohly klesnout do nižších soutěží, že by mohly vyklidit pole. A přesto se tak stalo. Dlouhá léta živořily a se vší úctou k současnému stavu Dukly ještě živořit budou.

A není jediný důvod, proč by se k nim neměla přidat i Slavia. Ona cesta nahoru bývá dlouhá a komplikovaná, to ano, ale někdy nezbývá nic jiného, než si sáhnout až na dno a smířit se se stavem věci. Byla doba, kdy mě tenhle klub zajímal, i když hlavně v tom negativním slova smyslu, užíval jsem si každou jejich porážku a s nadšením volal svému slávistickému příteli s posměšky, co to zase ti čutálisti na hřišti předváděli. Jenže ta doba je pryč a s ní i můj zájem. Ať už je u klubu český, slovenský nebo nizozemský trenér, přestává mě zajímat, přestávám ho "nemít" rád, přestávám si užívat jeho starosti. A to je špatně.

Jako sparťan bych chtěl svou nenáviděnou Slávii se směšně sešívanými dresy a emotivně nadupanými děkovačkami zpět, abych se měl komu vysmívat, nebo mu se stisknutými rty gratulovat. Je mi to jedno. Ale pokud TUHLE Slávii nemám mít, pokud mě tyhle zážitky v nejbližší budoucnosti nečekají a Slávie se dál bude plácat poblíž vod sestupu, upřímně a ze srdce jí přeju sestup. Ne ze škodolibosti nebo z důvodů svého fanouškovství. Prostě proto, že budu doufat, že z toho zdevastovaného a nepoužitelného popela povstane tým, který si zaslouží moji zdravou nenávist. A k tomu má zatím ten současný daleko...

Autor: Antonín Mazáč | neděle 30.3.2014 0:55 | karma článku: 8,41 | přečteno: 379x
  • Další články autora

Antonín Mazáč

Východoslovenské zápisky - Svatba.

Slovenská svatba je specifická záležitost. Možná už to není tak pompézní událost, jak si ji někteří pamatují nebo o ní slyšeli vyprávět, ale přesto stojí za to ji zažít. Konkrétně na samém východním cípu Slovenska, za Vranovem nad Topľou. V místech, kde i cikánské osady přestávají vypadat jako bloky příbytků, ale připomínají termitiště. Tam leží kouzelná vesnička Dľhe Kľčovo a my tam vyrazili na pozvání příbuzných.

29.9.2014 v 22:35 | Karma: 11,10 | Přečteno: 555x | Diskuse| Cestování

Antonín Mazáč

Karlovarské zápisky - Na Andělskou horu a zpět.

Když sedne člověk po deseti letech na kolo a vydá se do kopců, kde žijí jen permoníci a horolezci, nemůže očekávat, že se to obejde bez následků. To mi mělo být jasné už den před plánovaným výletem. Ale pořád jsem naivně doufal, že mě čeká cesta po rovince do Lokte, kde budu řídit jednou rukou, v průběhu mávat rybářům a vodákům a ve finiši se najíme na nějaké nezakouřené zahrádce. Bohužel - všechno bylo jinak.

3.4.2014 v 21:05 | Karma: 7,39 | Přečteno: 280x | Diskuse| Cestování

Antonín Mazáč

Postřehy znuděného prodavače suvenýrů - pusto, prázdno...

Dobrá, v posledním blogu jsem přesvědčoval památekchtivé turisty, ať nejezdí teď v zimě do Karlových varů. Teď, s odstupem pouhého jednoho týdne, se kaju a prosím kohokoli, kdo nemá do čeho píchnout, ať se slituje nad promrzlými prodavači a přijede si s nimi alespoň popovídat. Takové hřejivé slovo zmůže víc než plná pen... dobrá nezmůže, ale lidi, probůh, kde jste?!

11.2.2014 v 19:30 | Karma: 10,76 | Přečteno: 1006x | Diskuse| Společnost

Antonín Mazáč

Postřehy znuděného prodavače suvenýrů - čtrnáct a dost.

Miluju svou každoroční dvoutýdenní pracovní odstávku. Ne že by uškodila delší, jako v dřívějších dobách. Člověk tak nějak zregeneroval. Nebo spíš měl někde v hlavě fakt, že může začít regenerovat později. Že může v poklidu týden proválet v posteli a stejně mu jich ještě pět zbývá. Pět sladkých týdnů v teple.

3.2.2014 v 22:25 | Karma: 9,43 | Přečteno: 570x | Diskuse| Společnost

Antonín Mazáč

Postřehy znuděného prodavače suvenýrů.

Život ve městě plyne dál i po svátcích. Jak těch "našich", tak po pravoslavných. Ty první slavíme doma s rodinou, ty druhé - tedy alespoň turisticky zasažená část Varů - v práci a doufáme v enormní nájezdy turistů a rabování našich útulných krámečků. Nemá smysl tu rozebírat, jestli a jak moc se letos zadařilo, spíš si za ty roky na jednom místě člověk uvědomuje, co dnes a denně zažívá, co ho vytáčí a frustruje a kdy má chuť si vrazit rampouch do srdce a modlit v brzký konec. Jestli je konec starého a začítek nového roku ideální k sumírování, troufám si shrnout celé roky psychické šikany a podělit se o ně. Pokud bude někdo s postřehy souhlasit, dobře pro mě, pokud ne... i tak dobře.

13.1.2014 v 15:50 | Karma: 21,09 | Přečteno: 1069x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 670x
Rád lidi straším, rád rozesmávám, rád informuju, rád matu. Takže jsem nejspíš takový nadšený spisovatelský šotek, který má raději fikci než skutečnost. Skutečnost bývá totiž často krutější...

Seznam rubrik