Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Východoslovenské zápisky: Den první - Košice.

Když má někdo osm sourozenců, má to spoustu nesporných výhod a nevýhod. Pořád je koho bít a krást mu sladkosti. Je na koho svést rozbitá váza v předsíni. Nebo k nim můžou jezdit vaše děti na dovolenou. A to i přesto, že jo to skoro tisíc kilometrů daleko, příbuzní jsou roztahaní po všech čertech a některým z nich díky hutoráčtině a gadzovštině skoro nerozumíte, čemuž podomácku vypalovaná osmašedesátiprocentní ořechovice nepřidá. Ale i přesto (nebo právě proto) jsme si výlet po místy chuďoučkém východě nebývale užívali.

Když přeskočím pět dní dopředu, musím vyzdvihnout jeden fakt. Pokud na východě někdo žebrá, je to cikán. A ano, ne Róm, ale cikán. Cikánka, která stála na mostě pár metrů od nádraží, kde jsme kolem páté hodiny vystoupili, měla výhodu v tom, že byla první a že se nepohybovala. Díky tomu jí skončila v hrsti trocha těch zlaťáků. Zbytek žebráckého cechu za těch několik dní měl smůlu (až na dva případy, ale o tom později), vybrala si to za ně. Ne, že by se nesnažili, ba naopak, takhle dotěrné lidi asi nikde jinde nemají, ale my tam nejeli peníze rozhazovat, nýbrž je zcela systematicky propíjet.

A abychom neztráceli čas, vytáhli jsme hned po výstupu z autobusu placatku s whiskou, která po jedenáctihodinové cestě lahůdkově zteplala a začali jsme to, co mí příbuzní na naší první noční zastávce na sídlisku Dargovských hrdinů úspěšně dokončili.

Aby to tu nevypadalo, že jsme s kamarádem celé dny jen trápili játra, uvedu vše na pravou míru. Naplánoval jsem cestu tak, abychom v tom kterém místě, kde bydlí někteří z tet a strýčků, viděli památku nebo zkrátka lokaci, která za to stojí. Nebrali jsme si tedy kufry, jak jsem si pamatoval z dětských dovolených s rodiči, ale krosny, které byly den ode dne těžší a těžší...

A naše močové měchýře plnější a plnější. To se začalo jevit jako problém někdy po sedmé hodině, kdy jsme ze tří veřejných toalet nenašli ani jediné otevřené. Tou dobou už jsme měli fotoaparát zaplněný spoustou fotek. Nad některými z nich jsme v příštích dnech hloubali, jak vlastně vznikly. Focení s cikánkou uprostřed fialové fontány. Naznačování střelby z luku. Lezení na pouliční lampu. Nic z toho nemohlo ovšem přehlušit tepání poblíž třísel, a tak jsme tak dlouho obtěžovali místní obyvatele, až jsme to vzdali a nenápadně s krosnami na zádech vešli do pětihvězdičkového hotelu, fascinovaně se vyfotili před mramorovými pisoáry a o poznámí rychleji jsme pod zvídavým dohledem recepčního proběhli dveřmi do stmívajícího se města.

V tomhle stavu se cestovalo mnohem lépe. Navštívili jsme dóm svaté Alžběty a po několika dlouhých minutách se nám povedlo přesvědčit místního dveřníka, který se nazýval "obyčajným človekem", aby se s nám zvěčnil. Dodnes jsem přesvědčen, že z nás musel cítit směs piva, whisky a becherovky, a že strávil desinfekcí kostelních prostor více času, než my vyspáváním po opicích.

A zbytek už je pouhou strastiplnou cestou za postelí, která, ač se zdála v bytě příbuzných velmi blízko, byla dál, než by se dalo čekat. Slováci neznají při pití slovo NE a my to poznali ten den a potom ještě několikrát. Kdybychom ovšem tušili, co nás čeká druhý den při jednoduché návštěvě Slovenského Krasu, vyspali bychom se dorůžova...

 

 

Autor: Antonín Mazáč | neděle 9.9.2012 14:30 | karma článku: 8,24 | přečteno: 942x
  • Další články autora

Antonín Mazáč

Východoslovenské zápisky - Svatba.

Slovenská svatba je specifická záležitost. Možná už to není tak pompézní událost, jak si ji někteří pamatují nebo o ní slyšeli vyprávět, ale přesto stojí za to ji zažít. Konkrétně na samém východním cípu Slovenska, za Vranovem nad Topľou. V místech, kde i cikánské osady přestávají vypadat jako bloky příbytků, ale připomínají termitiště. Tam leží kouzelná vesnička Dľhe Kľčovo a my tam vyrazili na pozvání příbuzných.

29.9.2014 v 22:35 | Karma: 11,10 | Přečteno: 555x | Diskuse| Cestování

Antonín Mazáč

Karlovarské zápisky - Na Andělskou horu a zpět.

Když sedne člověk po deseti letech na kolo a vydá se do kopců, kde žijí jen permoníci a horolezci, nemůže očekávat, že se to obejde bez následků. To mi mělo být jasné už den před plánovaným výletem. Ale pořád jsem naivně doufal, že mě čeká cesta po rovince do Lokte, kde budu řídit jednou rukou, v průběhu mávat rybářům a vodákům a ve finiši se najíme na nějaké nezakouřené zahrádce. Bohužel - všechno bylo jinak.

3.4.2014 v 21:05 | Karma: 7,39 | Přečteno: 280x | Diskuse| Cestování

Antonín Mazáč

Fandit Slavii či nefandit Slavii?

Upozorňuji předem, že tenhle text píše sparťan. Čistokrevný sparťan. Ale stejně tak čistokrevný fanoušek fotbalu, ať už toho dobrého, nebo toho, kdy lítají po hřišti drny, hráči se v malém vápně koupou v kalužích deště nebo toho, kdy rozhodčí odpíská třetí penaltu, jelikož dvě už předtím jedno mužstvo neproměnilo. I to k fotbalu patří, jsou to věci, které se budou do skonání světa probírat v hospodě u piva. A já se tam, v klidu, u dvojky bílého snažím čelit výpadům svého kamaráda slávisty a chápat jeho pocity k současnému stavu jeho milovaného klubu.

30.3.2014 v 0:55 | Karma: 8,41 | Přečteno: 379x | Diskuse| Sport

Antonín Mazáč

Postřehy znuděného prodavače suvenýrů - pusto, prázdno...

Dobrá, v posledním blogu jsem přesvědčoval památekchtivé turisty, ať nejezdí teď v zimě do Karlových varů. Teď, s odstupem pouhého jednoho týdne, se kaju a prosím kohokoli, kdo nemá do čeho píchnout, ať se slituje nad promrzlými prodavači a přijede si s nimi alespoň popovídat. Takové hřejivé slovo zmůže víc než plná pen... dobrá nezmůže, ale lidi, probůh, kde jste?!

11.2.2014 v 19:30 | Karma: 10,76 | Přečteno: 1006x | Diskuse| Společnost

Antonín Mazáč

Postřehy znuděného prodavače suvenýrů - čtrnáct a dost.

Miluju svou každoroční dvoutýdenní pracovní odstávku. Ne že by uškodila delší, jako v dřívějších dobách. Člověk tak nějak zregeneroval. Nebo spíš měl někde v hlavě fakt, že může začít regenerovat později. Že může v poklidu týden proválet v posteli a stejně mu jich ještě pět zbývá. Pět sladkých týdnů v teple.

3.2.2014 v 22:25 | Karma: 9,43 | Přečteno: 570x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Nepříjemné svědectví. Bulvární boss popsal, jak Trumpovi pomohl s kampaní

23. dubna 2024  21:21

Bývalý vydavatel bulvárního listu National Enquirer v úterý u newyorského soudu popsal porotě, jak...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 670x
Rád lidi straším, rád rozesmávám, rád informuju, rád matu. Takže jsem nejspíš takový nadšený spisovatelský šotek, který má raději fikci než skutečnost. Skutečnost bývá totiž často krutější...

Seznam rubrik