KARLOVARSKÉ ZÁPISKY - Růžový poklad.

26. 08. 2012 17:05:02
Bylo mi asi osm. Rodiče měli chatu v Chodově pod nádražím a celá chatařská kolonie si brala každou středu dovolenou a stáli nadržení u potoka, kde měla porcelánka skládku a týden co týden tam Tatra vyklápěla růžovou smršť poškozeného porcelánu. Co na tom, že byly hrnky naštíplé a talíře měly nepravidelný potisk? Máma je vystavala v obývacím pokoji do poličky, otočila je zdravou stranou na oči návštěvníkům a pak se mohla chlubit tou dokonalou sbírkou chodovského růžového porcelánu. Bohužel to kouzlo odvál čas a stejně jako si dřív člověk užíval každou žvýkaku z Tuzexu, i u tohohle sortimentu zapracovaly roky, obklopily nás jím (Karlovy Vary a okolí určitě) a my vlastně přestali vnímat jeho hodnotu.

Hmota zůstala hmotou, v některých případech se pořád předávají znalosti a zkušenosti, ale tím, že tohle odvětví přebírají kolegové z Hanojské vysoké pocelánské, vysoce utrpělo. Nejvíce ve světě. Jediná exkurse se koná právě do chodovské porcelánky, kterou už několik let vlastní vietnamský podnikatel. Výrobu zachoval, dokonce i některým zaměstnancům daroval milost, ale když člověk čelí několikrát denně lidem, kteří tvrdí, že byli v Chodově na exkurzi a že pouze tam je pravý porcelán a všechno ostatní padělky, má chuť vzít pod krkem prvního vietnamského směnárníka a vytřást z něj všechny bambusové výhonky.

Když to vezmene pěkně kolem dokola západočeským krajem, nedostneme se k pěkným číslům. Porcelánku v Horním Slavkově, která náš porcelán snad nejvíce proslavila, zlikvidoval Rus. Porcelánky v Březové a Klášterci nad Ohří si nejspíš pamatují jen pamětníci vyrostlí na filmech s Hugo Haasem a v Karlových Varech přežívá několik soukromých firem. Jejich sortiment bych se sice bál označit značkou nejvyšší kvality, ale drží nad vodou to, co stát s přispěním rukou přistěhovalců za někoilik let úspěšně potopil. A o Chodově už bylo napsáno tolik, že bych si připadal jako prachobyčejný kopista. Nejsnáze si ovšem získám předstsavu, když zvednu telefon a vytočím čísla několika spolužáků, kteří tam spoustu let pracovali. Pro neslušné slovo nejdou daleko.

Když si při dlouhých večerech pročítám své příspěvky (nikoli kvůli autorskému sebeukájení, nýbrž kvůli překlepům, které má obstarožní klávesnice kupí jak na běžícím pásu), říkám si, že zním jak starý pesimista. Nebo realista. Nebo možná potížista a ufňukánek. A napadá mě, že bych možná měl začít psát o něčem, co mám opravdu rád. A hned nato si dám facku. Protože já to tu rád mám. Zuřím, když vidím rozdíly mezi Karlovy Vary osmdesátých let a nyní, jenže ty rozdíly jsou všude. Já je vidím v porcelánu, někde je vidí v botách nebo sirkách. Nebudu si stěžovat na dobu a na místo, kde jsem vyrostl a kde jsem se v holinkách ponocích prohrabával růžovými střepy. To spíš na lidi, kteří mne nutí na ty doby vzpomínat.

Autor: Antonín Mazáč | neděle 26.8.2012 17:05 | karma článku: 12.70 | přečteno: 768x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 28.08 | Přečteno: 526 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 50 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.41 | Přečteno: 299 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.78 | Přečteno: 525 | Diskuse
Počet článků 21 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 670
Rád lidi straším, rád rozesmávám, rád informuju, rád matu. Takže jsem nejspíš takový nadšený spisovatelský šotek, který má raději fikci než skutečnost. Skutečnost bývá totiž často krutější...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...